„6 hét és kész” Az Ön háza is lehet a Hat7-Bau-val 6 hét alatt kész!

A tégla a legtermészetesebb építőelem

Alapanyaga, az agyag, eredeti formájában megtalálható a természetben! A gyártási eljárás - az agyag formázása majd kiégetése - az évszázadok során nem változott, csupán kifinomultabb lett és korszerűsödött! Téglát legkorábban, az ókori Egyiptomban, a Nílus iszapjából készítettek! Ezt formázták és a napon szárítottak ki. Égetett téglát a mezopotámiaiak használtak először, Krisztus előtt 4000 évvel! Tehát a tégla több mint 6000 éve áll az emberiség szolgálatában!

A Magyarországon legkorábban feltárt téglaépítő kemencét a 13. századból ismerjük. Pókaszepetken (Zala megye) találtak a régészek egy téglaégetésre is alkalmas mészégető kemencét. 14. századi kemencék kerültek elő Dömösön (Pest megye). A Tiszalökön és Őriszentpéteren feltárt kemencék átmenetet képeznek a boksakemence és a mezei kemencék között. A téglagyártás szervezeti kereteit a 14. századtól a céhes ipar jelentette. A téglavetés földesúri vagy városi privilégium volt. A 19. században, a téglagyártásban is meghonosodott a vállalkozási forma. Kőbányán 1837-1838-tól kezdtek működni a téglagyárak. A körkemencés égetőmódszer a kiegyezés után terjedt el. A 19. század utolsó éveiben csak Budapesten 12 téglagyár működött. Emléküket őrzi Budán a Feneketlen-tó, amely eredetileg egy téglagyár anyaggödre volt!

A szomszédos Ausztriában, ami Magyarország számára több szempontból is történelmi jelentőségű, a téglagyártás Mária Teréziával kezdődött! Ausztriában és Nyugat Magyarországon 200 évvel ezelőtt még olyan "utazó" olasz családok kezében volt a téglagyártás, akik letelepedtek az agyaglelőhelyeken, és nem csupán készítették a téglát, hanem gyakran részt vettek a házak építésében is.! Hatásuk még ma is érezhető többek között régi parasztházak ornamentális pajtarácsozatán. Sokszor a téglakemencét az építkezés helyszínén állították fel. Később a grófságok és kolostorok saját téglagyárakat építettek, kizárólag a saját szükségletük kielégítésére. Ez magyarázatot ad arra is, hogyan állíthatott elő a több ezer téglagyár kb. 20. 000 féle téglatípust!A modern téglagyárakban az automatikus vezérléstechnika fokozatosan kiszorítja az emberi munkát, s téglagyári munkások ma már elsősorban, mint karbantartó-felügyelő szakemberek dolgoznak, akik a gyártási folyamatokat figyelve tartják ellenőrzésük alatt a termelést. Ugyanakkor a téglagyártás még ma is művészet! Tankönyve nincs! A beállításokat tapasztalati úton határozzák meg! S a hagyományok átadása során szinte apáról fiúra szállva, az éveken átérlelődött szaktudásra mindig is igen nagy szükség lesz. A kifinomult 'művészi' érzékre azért is szükség van, mert majd minden gyár, különböző agyagbázisokra épül, amelyek meghatározó tulajdonságaikban - víztartalom, formálhatóság - jelentősen különböznek egymástól! A kibányászott agyagot általában deponálják, pihentetik, ahol az alapanyag homogenizálódik! A gyártási folyamatba bekerülő agyaghoz - a szükséges porózusság elérése céljából - adalékanyagot kevernek, például szenet és fűrészport, amely majd a kiégetéskor távozik a téglából. A Pápateszéri Téglaipari Kft igen szigorú környezetvédelmi technológiai előírásai csak tiszta anyagok, alkalmazását engedik meg. Ez azért fontos, mert ennek elégésekor nem keletkeznek a környezetet terhelő égéstermékek! A kellőképpen finomra őrölt, homogén és nedvesített agyagot azután formára préselik és vágják. A felesleges nedvességet szárítással vonják ki belőle, s mintegy 48 órával később kerül a kemencébe, ahol kiégetik. Mindez igen energiaigényes folyamat, amelynek fajlagos energiaigényét modern eljárásokkal igyekeznek csökkenteni. Így például a kemencében keletkező hőt használják a szárítóban is, s nagy gondot fordítanak a folyamatos termelésre, a gyárak állandó kihasználtságára.

Rövden

TANÁCSADÁS:

Ha bizonytalan ház- vagy telekvásárlás, épületfelújítás- bővítés, új házépítés, stb. ügyeiben, várjuk jelentkezését időpont egyeztetésre. Segítünk a vonatkozó jogszabályok és egyéb körülmények tükrében megvilágítani ügyét. Így döntése is megalapozottabb, kiszámíthatóbb lehet.

TERVEZÉS:

Tervezőcsapatunk készen áll, hogy elkészítse az Ön leendő otthonának terveit. Választhat típusterveink közül, vagy amennyiben típusterveink nem nyerik el tetszését, úgy a saját igényeinek és elképzeléseinek megfelelő egyedi tervet készítünk.

Kérjen Árajánlatot itt!

Látványtervezés:

Bővebben...:

KÖLTSÉGVETÉS KÉSZÍTÉS:

Amennyiben szükséges banki hitelhez, pályázathoz, vállalkozók versenyeztetéséhez, vagy csak a beruházás tervezhetőségéhez, a terve és a tervezője, vagy egyéb szakértelemmel rendelkező által megadott kiírása alapján ingyen, egyéb esetben ellenszolgáltatás fejében készítjük el. Ha építési hitelét cégünk intézi úgy a költségvetés pénzébe nem kerül.

Kérjen árajánlatot itt!

Bővebben...:

MŰSZAKI ELLENŐRZÉS:

Megbízása alapján az Ön képviseletében eljárva felügyeljük ellenőrizzük 
házának szakszerű a tervnek megfelelő megvalósulását és annak elszámolását.
A rendelet szerint amennyiben a kivitelezési munkát nem 1 kivitelező 
végzi, a MŰSZAKI ELLENŐR alkalmazása kötelező, megbízója az építtető.

Kérjen árajánlatot itt!

 

Bővebben...:

 

FELELŐS MŰSZAKI VEZETÉS:

     MEGBÍZÁSA NEM AZ ÉPÍTTETŐ FELADATA!

Természetesen a kivitelezéseinkhez jár ezen szolgáltatás, felár ezen jogcímen nem számolható el.

Kérjen árajánlatot itt!

 

Bővebben...: